Make your own free website on Tripod.com

Naslovna strana ] Prethodna strana ] Savjeti ] Pitanja ] B&D ] Kalendar ] Linkovi ]
 


Termin lukovica pripisuje se obično svakoj biljci koja ima odebljali bazalni dio. A da li je to zaista tako? Nije.
Samo jedna skupina biljaka ima pravu lukovicu i u nju spadaju narcisi. Druge biljke imaju tvorevinu nalik lukovici koja im također služi za spremište hrane koja će im omogućiti ponovni razvoj iza perioda mirovanja. Nakon perioda cvjetanja, lukovice je potrebno izvaditi iz zemlje i prosušiti te pohraniti na suho, tamno i prohladno mjesto zaštićeno od mraza.

Na ovom mjestu dajemo pregled vrsta 'lukovica' sa karakterističnim predstavnicima.

NARCISI
Narcissus

KORIJEN: Narcis ima pravu lukovicu. To je kratka podzemna stabljika na bazalnom proširenju, okružena mesnatim listovima. U te se listove odlaže hrana kao u spremište. Vanjski listovi su suhi. Sa strane rastu male lukovice koje se kasnije odvajaju.
TLO: rastresito zemljište - baštenska zemlja pomiješana pijeskom i tresetom.
SADNJA: Lukovice se sade u jesen, plitko na dubinu 10-16 cm.
CVJETANJE: cvjetaju u periodu april - juni. Iza cvjetanja, kada požute što je znak da je lukovica zrela, listovi se otkidaju. Cvjetovi su žuti, bijeli ili dvobojni, mirisni. Stabljika visoka 25-50 cm.
POLOŽAJ: sunčano mjesto ili u lagana sjena 
GLADIOLE
Gladiolus hybridum

KORIJEN: Gladiole nemaju pravu lukovicu već zadebljali podzemni dio stabljike. Površina je također pokrivena suhim listovima. Spremište hrane je u odebljalom tkivu a ne u listovima kao kod prave lukovice. Nova "lukovica" se formira na vrhu stare. Kroz smežuranu staru "lukovicu" s gornje strane raste nova iza cvatnje. 
TLO: gladiola voli rastresito, dobro drenirano i nagnojeno zemljište obogaćeno fosforom i kalijumom; dobro je dodati zemljištu po 1 m2 8-10 kg zrelog stajskog gnojiva; (Ove radove treba obaviti u jesen!)
SADNJA: u aprilu, a u južnim predjelima tokom zime, na dubinu 25-30 cm i međusobni razmak od 15-20 cm
CVJETANJE: od maja do septembra, ovisno o sorti i vremenu sadnje. Cvjetovi su krupni, raspoređeni u klasove, bez mirisa, najrazličitijih boja; Stabljika visoka 1,5 m.
POLOŽAJ: voli sunčane položaje.

IRIS - PERUNIKA

KORIJEN: Iris ima korijen koji se zove rizom. To je puzajuća podzemna stabljika koja je odebljala od spremljene hrane. S gornje strane stabljike rastu listovi i cvijet, a sa donje su korjenčići. Rizom se dijeli tako da se reže na komadiće (odsječke) koji moraju imati bar jedno oko - pup. 
TLO

SADNJA: sade se plitko i dijele u julu i oktobru
CVJETANJE: tokom proljeća do jeseni, ovisno o vrsti
POLOŽAJ

 BEGONIJA
Begonija tuberosa hybr


KORIJEN: Begonija ima podzemni organ koji se zove gomolj. Gomolj je kratka odebljala podzemna stabljika koja je isto kao i druge podzemne tvorevine namijenjena spremanju hrane. Gomolj izgleda kvrgasto i ima pupove. Dijeli se (reže) kao rizom. Obilno ih zalijevajte.
TLO: mješavina humusne zemlje, komposta i pijeska
SADNJA: begonije se sade plitko (samo ih treba prekriti zemljom) uz obilno zalijevanje u cvjetne lončiće u rano proljeće, 6 sedmica prije nego se mogu iznijeti na otvoreno (balkon ili vrt) ili sjenovito mjesto.
CVJETANJE: juli - septembar; cvjetovi su pojedinačno bijeli, tamno narandžasti, crveni; Visina stabljike 15-50 cm.
POLOŽAJ: cvjetne aleje, stanovi, prozori i terase

KANE
Canna indica

KORIJEN: Kane ima podzemni organ koji se zove gomoljasti rizom. Ako je rizom razgranat ima gomolje na kraju svake grane. 
TLO
: dobra plodna zemlja pomiješana sa pijeskom
SADNJA:  sade se tokom maja i juna na zaštićeno mjesto (kasnije se prenose na otvoreno), na dubini 20 cm i međusobnom razmaku od 40 cm
CVJETANJE: cvjetaju u krupnim cvjetovima žarkih boja (ružičasta, narandžasta ili crvena) bez mirisa tokom ljeta do kasne jeseni; visina stabljike 100 cm.
POLOŽAJ:  sunčana mjesta kao centralni dijelovi cvjetnih aleja ili za ivičnjake
DALIJA - GEORGINA
Dahlia variabilis

KORIJEN: Podzemni dio dalije je gomoljasti korijen u čijim odebljanjima je spremište hrane. Dijeli se tako da se odreže gomolj koji na staroj stabljici ima pup.
TLO: plodno, hranjivo zemljište, u jesen dobro pripremljeno
SADNJA: sadi se u proljeće, april - maj na rastojanju 40-50 cm za sitne i 50-100 cm za krupne sorte uz postavljanje oslonca za rast
CVJETANJE: cvjeta u lijepim žarkim bojama , jednobojni ili šareni, u periodu maj - jesen; visina stabljike 60 -200 cm
POLOŽAJ: sunčana do slabo sjenovita mjesta koja su zaštićena od jačih vjetrova
ZALIJEVANJE: poslije sadnje zalijevanje nije potrebno, ali nakon početka intenzivnog rasta i u sušnom periodu treba intenzivirati zalijevanje
 

Stranica je optimizirana za rezoluciju 800x600. - Webmaster
Ažurirano: 12.03.2001. godine - Copyright © 2001