Naslovna strana ] Savjeti ] Teorija ] Pitanja ] B&D ] [ Kalendar ] Linkovi ]
 
01 ] 02 ] 03 ] 04 ] 05 ] 06 ] 07 ] 08 ] 09 ] 10 ] 11 ] 12 ]


Vrijeme ruža

SADNJA
Kada više nema opasnosti od jakih mrazeva, vrijeme je za sadnju ruža. Kupljene sadnice najprije namočite u posudi s vodom kako bi povratile vlagu izgubljenu tokom transporta. Prije sadnje skratite sve, a pogotovu oštećene dijelove korijena tako da im je ukupna dužina oko 30 cm. I nadzemne izdanke treba skratiti da dođu u ravnotežu s korijenom. To je najvažnije kod čajnohibridnih vrsta ruža.
Izdanke kratite tako da ograničite njihov broj i broj oka. Ako ima više od četiri izdanka, potpuno ih odrežite, no najbolje je da ostanu tri. Svaki izdanak skratite toliko da ostanu na njemu tri do četiri oka. Dobar korijen u početku rasta na ovom mjestu može podnijeti rast tri do pet oka. Ako uz to ostavite četiri do šest oka kao rezervu, imat ćete 11 do 13 oka ukupno koje smijete ostaviti na presađenoj sadnici, odnosno, izdanke valja za toliko skratiti. Ako su pak na sadnici samo dva izdanka, manj ih skratite vodeći računa o ukupnom broju oka.
Odmah nakon sadnje izdanke zagrnite zemljom kako bi usporili rast oka, a dali više vremena korijenu da započne rasti. Na kraju, ne zaboravite sadnicu dobro zaliti vodom.
Izdanke penjačica ili parkovih i botaničkih ruža dovoljno je skratiti za polovicu. Kod ostalih vrsta pazite da na izdanku ostane do pet oka.
Sve ruže osim botaničkih vrsta tjeraju duboko korijenje i traže položaj s mnogo sunca i mnogo krečnjaka u tlu. Ne valja ako ih zaklanjaju i ograničavaju susjedne biljke, trajnice ili drveće. Izdašno gnojenje kompostom i zrelim stajskim gnojem ruže će vam uzvratiti ljepotom i bogatim cvjetanjem.
OBREZIVANJE
Ranijih godina posađene ruže sad treba obrezati. Grmolike ruže obrezujemo na srednju visinu, uvijek jedan do dva cm iznad oka, jer se mjesto reza osuši a s njime bi se osušilo i oko ako je preblizu. 
Čajnohibridne vrste skratite za trećinu što obično spada u kategoriju niskog obrezivanja. Polyanthe i floribunde na sličan način, a to će znatno pojačati rast kada u proljeće zatopli.
Višegodišnje, dobro izrasle i snažne ruže bez obzira na vrstu dovoljno je skratiti na srednju visinu. Smrznute i preguste, pogotovo u sredini grma izrasle izdanke, treba potpuno odrezati. Pametno je odrezati i sve slabe izdanke.
Visoko rezanje postiže se kad na pojedinom izdanku ostavite najmanje sedam - osam oka. Cvjetovi će se tada pojaviti najranije, ali je ovakva rezidba opravdana samo kad želimo u jednoj sezoni dobiti mnogo cvjetova slabije kvalitete. Nije ipak preporučljivo ići na visoku rezidbu kroz više sezona uzastopno, već naizmjence treba primijeniti i nisko ili srednje obrezivanje.
Kod penjačica, parkovih i botaničkih ruža obrezuju se i čiste ocvali i bescvjetni izdanci. Ako namjeravate izmijeniti rast i oblik, treba obrezivati ljeti kad grmovi prestanu cvjetati.

 

 


[vrh]

 

Sadnja i veličina rupe za čajnohibridne sadnice ruža. 
Mjesto kalemljenja (a) treba doći najmanje 3 cm ispod površine zemlje. Na dno jame (b) nasipajte humus, a samo dno oblikujte kao mali humak (c).

Uz ružu stablašicu pri sadnji postavite i potpornu motku (a). Njen vrh treba doći ispod krune. Motku treba postaviti tako da dođe na onu stranu odakle pušu najjači vjetrovi (b). Dobro je donji dio motke impregnirati, npr. laganim spaljivanjem na plamenu. Kod presađivanja sadite ovu vrstu ruža na istu dubinu na kojoj je bila ranije posađena (d). Na dno jame nasipajte humus (e).

Sadnja ruže penjačice.
Korijenje položite u jamu, ali uvijek tako da gleda (b) suprotno od zida ili ograde po kojoj će se ruža penjati (a). Na dno jame nasipajte sloj humusa (c).

Orezivanje ruža:
  • nisko
  • srednje
  • visoko

 


[vrh]

 

GLAVNE VRSTE I SVOJSTVA RUŽA

Tip Oblik cvijeta i grma Vrijeme cvata
Čajnohibridne Veliki, bogati i mirisni Cvatu cijelo ljeto, zahtjevne
Polyantha i floribunda Velike latice, bez mirisa, osrednje zahtjevne Cvatu cijelo ljeto bez stanke
Grmolike Više i snažnije, velike latice bez mirisa, osrednje zahtjevne Cvatu cijelo ljeto
Parkovske i botaničke ruže Visoke 1,5 - 2,5 m, nemaju velikih zahtjeva Cvatu samo jednom godišnje
Penjačice Visoke 2 - 6 m, nisu posebno zahtjevne Neke cvatu samo jednom, a druge više puta godišnje

 [vrh]


Stranica je optimizirana za rezoluciju 800x600. - Webmaster
Ažurirano: 12.03.2001. godine - Copyright © 2001